Er is een CAO!

Alle partijen zijn het er over eens dat we geen herhaling willen van de gang van zaken rond de CAO in 2023 (veel frustrerende sessies). Elke partij wil werken aan een voorspoedige uitkomst van deze onderhandelingen.

Na vier moeizame onderhandelingsrondes zijn Sabic en de bonden op een aantal punten bij elkaar gekomen, maar er bleven ook nog stevige discussiepunten.

Voor onze achterban belangrijk: de wens van Sabic om de werkingssfeer van de CAO te beperken, dus de hogere loonschalen buiten de CAO te houden, werd door de bonden afgewezen, en al snel van tafel gehaald. Prima voor nu, maar het blijft een weerkerend onderwerp. Na de zomer gaan we onze leden nog benaderen om een aantal zaken te bespreken zoals de uitdrukkelijke wens van SABIC om de loonontwikkeling van de Haygrades 14-16 (merit increases) volledig los te koppelen van de salarisontwikkeling in de CAO.   

De bonden en Sabic zijn na vier rondes niet tot overeenstemming gekomen, Sabic heeft vervolgens een eindbod gedaan. De bonden hebben dit met een neutraal advies ter stemming voorgelegd aan de leden. De leden van de bonden hebben uiteindelijk ingestemd. De belangrijkste elementen in dit eindbod:

  • Looptijd van de CAO: 12 maanden, van 1 juli 2024 tot 1 juli 2025.
  • Salarisverhoging: Een verhoging van 4,2% per 1 juli 2024.
  • Extra verlofdagen: Eenmalig 2 dagen, die je kunt verkopen of toevoegen aan je verloftegoed.

Maar er is nog werk aan de winkel: de tekst van de CAO moet verder uitgewerkt worden, en in het OVS (Overleg Vakbonden en Sabic) worden een aantal geparkeerde punten besproken.

Deel